2014. július 21.

Télen is használható a nyáron megtermelt energia

Télen is használható a nyáron megtermelt energia

A szezonális talajszondás hőtárolók nyáron egy szezonra a talajban tárolják a hőt, ami télen felhasználható – így az előállított hő egész évben az energiaszükségletnek megfelelően használható. A hőtároló beépítésével 100 kW feletti hőigényű rendszerek fenntartható energiaellátása valósítható meg.

A szezonális talajszondás hőtároló nagy előnye, hogy a megújuló forrásból (napkollektor, biogáz stb.) származó energia nem az energiatermeléssel egy időben, hanem eltérő időben áll rendelkezésre. Emiatt világszerte nő az olcsó és energiahatékony, szezonális hőenergia-tárolók jelentősége. A talajszondás hőtárolók költséges építmények létesítése nélkül, a geológiai adottságokat használják hőtárolásra, többnyire hőszivattyúval kombinálva. A kompakt elrendezésű talajszondával az altalajt aktiválják a hő szezonális tárolásához.

Télen is használható a nyáron megtermelt energia

Télen is használható a nyáron megtermelt energia

 

Innovatív energiatermelés szezonális hőtárolással

A szezonális hőtároló a megújuló energia felhasználásának kulcsfontosságú eleme. Beépítésével túlnyomórészt különböző megújuló energiákkal valósítható meg a 100 kW feletti hőigényű rendszerek innovatív és fenntartható energiaellátása.

Alkalmazható hőforrások:

  • biogázmotorok;
  • ipari hulladékhő;
  • napkollektorok;
  • abszorberek.

 

Rendszerelemek

A három fő alkotóelem (hőforrás, szezonális hőtároló és hőfogyasztók) mellett alkalmazási területtől függően további rendszerelemek alkalmazhatók.

Átmeneti puffertároló
A hőforrás nagy teljesítményingadozásait puffertárolóval kell kiegyenlíteni a talajban történő tárolás előtt. Különösen napkollektorok esetén szükséges a puffertároló a csúcsteljesítmények kiegyenlítésére.

Magas hőmérsékletű hőszivattyú
Ha a tároló hőmérséklete alacsonyabb, mint a helyi hőszolgáltatás által elvárt hőmérséklet, akkor hőszivattyú közbeiktatása szükséges. A hőszivattyú a helyi hőszolgáltató rendszerben előírt hőmérsékletre alakítja a talajszondás hőtárolóban lévő hőmérsékletet. Ez a típusú hőszivattyú többnyire egyedi gyártású, a talajon belüli nagy hőfoklépcső hatékony kihasználása érdekében.

Csúcsigényre méretezett kazán
Alkalmazási területtől és energiakoncepciótól függően gazdaságosabb lehet a csúcsigényeket egy csúcsigényre méretezett kazánnal kiegyenlíteni. Így a rendszer többi része a normális körülményekre méretezhető. A csúcsigényre méretezett kazán csak csúcsidőben lép működésbe.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog