2012. április 10.

Hangcsillapított szennyvízelvezető rendszerek

Hangcsillapított szennyvízelvezető rendszerek

A házon, lakáson belül az épületgépészeti vizes berendezések és a hozzájuk tartozó lefolyócsövek képezik az egyik legnagyobb zajforrást. A Raupiano Plus lefolyórendszer speciális alapanyagának, optimalizált idomkialakításának és szabadalmaztatott rögzítőbilincseinek köszönhetően szinte némán vezeti el a szennyvizet.

A hang két komponensből áll: léghangból és testhangból. Léghangról akkor beszélünk, ha a zajforrás által keltett hang közvetlenül, a levegő közvetítésével jut el a személyekhez. A testhang szilárd tárgyon keletkezik, a tárgyban rezgéseket okoz, amelyek léghangként terjednek tovább a személyekhez. A szennyvízelvezető rendszerekben mind a léghang, mind a testhang zajforrást jelent.

A léghangok keletkezése a cső szempontjából elsősorban annak összetételével van összefüggésben. A Raupiano Plus rendszerhez olyan speciális alapanyagot fejlesztettek ki, melynek zajelnyelő töltőadaléka megnöveli a tömeget, ami a zajszint csökkenéséhez vezet. Szintén a léghangok csökkentését szolgálja az ívek falvastagságának növelése. Hatékony zajvédelmet azonban csak súly szempontjából kiegyensúlyozott és optimalizált rögzítéstechnikával szerelt rendszer nyújthat.

A testhang úgy keletkezik a csőben, hogy az áramló közeg (szennyvíz, vécéöblítő víz stb.) rezgésbe hozza a csövet. Ez a rezgés a rögzítőelemeken keresztül átadódhat az épületszerkezetnek, ezért a rögzítéstechnikának különösen nagy szerepe van a testhangok csökkentésében. A Raupiano Plus rendszernél támasztó és fix bilincsekből álló speciális, szabadalmaztatott rögzítéssel csökkenthető a testhang átterjedése a szerelőfalba.

Hangcsillapított szennyvízelvezető rendszerek

Kiváló hangcsillapító tulajdonságain túl a Raupiano Plus lefolyócső-rendszer a kivitelezők számára is szolgál előnyökkel: a csövek a tokokba gyárilag behelyezett tömítőgyűrűvel készülnek, ami gyors és biztonságos csőfektetést tesz lehetővé. A rendszer kompatibilis a hagyományos HT rendszerrel, ezért szinte bárhol, anyagának köszönhetően akár -10 °C-os hidegben is telepíthető. A mutatós, fehér színű csövek falon kívül szerelt vezetékként is kitűnő megoldást nyújtanak. A Raupiano csövek ideális kiegészítői a központi porszívó rendszereknek is, hiszen itt is kívánatos a hangcsillapítás.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog