Deceuninck

 

2020. augusztus 03.

Az ablakválasztás szempontjai

Az ablakválasztás szempontjai

Egy lakóépület tervezésénél a nyílászárók kialakítása és kiválasztása is esztétikai, műszaki, épületfizikai, funkcionális és fenntarthatósági megfontolások egymásra ható rendszerében történik.

Az ablakkeretek színének a homlokzat megjelenéséhez és a belsőépítészeti elképzelésekhez történő illesztésénél az építész rendelkezésére áll a Rehau Kaleido Color színképzési palettája, legyen szó akár külső (Kaleido Cover), akár külső és/vagy belső oldali (Kaleido Woodec, Foil és Paint) színezésről. Új lakóépületnél törekedni kell arra, hogy az ablak elemei (keretprofilok, üvegezés és annak peremzárása) a lehető leghomogénebb egységet képezve teljesítsék a hőtechnikai elvárásokat, és fokozzák a beltér komfortját.

Az ablakválasztás szempontjai

A nyílászárók hangsúlyos színadása mellett jellemző építészeti trend a nagy üvegfelületek alkalmazása. A Rehau Synego és a Rau-Fipro X üvegszál erősítésű, PVC-profilmaggal készülő Geneo X profilcsalád lehetővé teszi színes kivitelben is a hagyományos, 240 cm-es szemöldökmagasság túllépését nyíló-bukó vagy emelő-toló ajtóknál is. Geneo X rendszerrel akár 280 cm magas (színes kivitelben 270 cm) nyíló-bukó szárny is kialakítható, ami eddig csak alumínium keretszerkezettel volt elérhető. A tolószerkezetek erőssége ezzel szemben a megnövelt átjárhatósági szélesség, ez indokolja alkalmazásukat.

Az ablakválasztás szempontjai

A sokszintes épületeknél feltétlenül vizsgálandó, hogy az épület környezetének beépítettségi viszonyaiból, az ablakok beépítési magasságából és a homlokzaton elfoglalt pozíciójukból következő igénybevételek és teljesítőképességi elvárások összhangba hozhatók-e a tervezett nyitásmódokkal és méretekkel.

Egy ablak hőszigetelésének, hanggátlásának és betörés elleni védelmének meghatározó befolyásoló tényezője az alkalmazott üvegezés. Üvegválasztásnál azzal kell szembesülni, hogy a járatos üvegezésvastagságok mellett (körülbelül 50 mm vastagságig) a hanggátlás és betörés elleni védelem fokozása óhatatlanul kompromisszumot kényszerít ránk a hőszigetelő képesség tekintetében. Természetesen az építész feladata eldönteni, hogy az adott épületnél az épület különböző homlokzati részein mi a fontossági sorrend.

 

Synego Slide

Az egyre népszerűbb tolóajtók piacán jelenik meg 2020 őszén a Rehau Synego Slide tolórendszere, mely az emelő-toló (HST) és a bukó-toló (PSK) ajtók között teremt átmenetet. Jó tömítettségével (PSK), elegáns megjelenésével, egyszerű és könnyű működtethetőségével (HST) akár többszintes, nemcsak lakó-, hanem szálloda- és irodaépületekbe is alkalmazható.

 

EcoPuls

A Rehau – a fenntarthatóság jegyében – kiépítette PVC-újrahasznosító kapacitását. A cég arra törekszik, hogy ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében a profil- és ablakgyártásból visszaforgatott PVC mellett egyre teljeskörűbben gyűjtse vissza a bontott műanyag ablakokat is. Jelenlegi rendszereinek mindegyike már újrahasznosított profilmaggal készül, ezáltal évente 97.000 tonnával kevesebb CO2-dal terheli a környezetet.

 

Tervezői támogatás

A Rehau az ablakok és ajtók tervezéséhez több eszközt is kínál az építészeknek: online tervezési segédletet (https://window-planning.rehau.com), valamint komplett BIM-csomagot (https://www.rehau.com/bim, illetve https://www.rehau.de/bim).

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog