2020. augusztus 03.

Az ablakválasztás szempontjai

Az ablakválasztás szempontjai

Egy lakóépület tervezésénél a nyílászárók kialakítása és kiválasztása is esztétikai, műszaki, épületfizikai, funkcionális és fenntarthatósági megfontolások egymásra ható rendszerében történik.

Az ablakkeretek színének a homlokzat megjelenéséhez és a belsőépítészeti elképzelésekhez történő illesztésénél az építész rendelkezésére áll a Rehau Kaleido Color színképzési palettája, legyen szó akár külső (Kaleido Cover), akár külső és/vagy belső oldali (Kaleido Woodec, Foil és Paint) színezésről. Új lakóépületnél törekedni kell arra, hogy az ablak elemei (keretprofilok, üvegezés és annak peremzárása) a lehető leghomogénebb egységet képezve teljesítsék a hőtechnikai elvárásokat, és fokozzák a beltér komfortját.

Az ablakválasztás szempontjai

A nyílászárók hangsúlyos színadása mellett jellemző építészeti trend a nagy üvegfelületek alkalmazása. A Rehau Synego és a Rau-Fipro X üvegszál erősítésű, PVC-profilmaggal készülő Geneo X profilcsalád lehetővé teszi színes kivitelben is a hagyományos, 240 cm-es szemöldökmagasság túllépését nyíló-bukó vagy emelő-toló ajtóknál is. Geneo X rendszerrel akár 280 cm magas (színes kivitelben 270 cm) nyíló-bukó szárny is kialakítható, ami eddig csak alumínium keretszerkezettel volt elérhető. A tolószerkezetek erőssége ezzel szemben a megnövelt átjárhatósági szélesség, ez indokolja alkalmazásukat.

Az ablakválasztás szempontjai

A sokszintes épületeknél feltétlenül vizsgálandó, hogy az épület környezetének beépítettségi viszonyaiból, az ablakok beépítési magasságából és a homlokzaton elfoglalt pozíciójukból következő igénybevételek és teljesítőképességi elvárások összhangba hozhatók-e a tervezett nyitásmódokkal és méretekkel.

Egy ablak hőszigetelésének, hanggátlásának és betörés elleni védelmének meghatározó befolyásoló tényezője az alkalmazott üvegezés. Üvegválasztásnál azzal kell szembesülni, hogy a járatos üvegezésvastagságok mellett (körülbelül 50 mm vastagságig) a hanggátlás és betörés elleni védelem fokozása óhatatlanul kompromisszumot kényszerít ránk a hőszigetelő képesség tekintetében. Természetesen az építész feladata eldönteni, hogy az adott épületnél az épület különböző homlokzati részein mi a fontossági sorrend.

 

Synego Slide

Az egyre népszerűbb tolóajtók piacán jelenik meg 2020 őszén a Rehau Synego Slide tolórendszere, mely az emelő-toló (HST) és a bukó-toló (PSK) ajtók között teremt átmenetet. Jó tömítettségével (PSK), elegáns megjelenésével, egyszerű és könnyű működtethetőségével (HST) akár többszintes, nemcsak lakó-, hanem szálloda- és irodaépületekbe is alkalmazható.

 

EcoPuls

A Rehau – a fenntarthatóság jegyében – kiépítette PVC-újrahasznosító kapacitását. A cég arra törekszik, hogy ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében a profil- és ablakgyártásból visszaforgatott PVC mellett egyre teljeskörűbben gyűjtse vissza a bontott műanyag ablakokat is. Jelenlegi rendszereinek mindegyike már újrahasznosított profilmaggal készül, ezáltal évente 97.000 tonnával kevesebb CO2-dal terheli a környezetet.

 

Tervezői támogatás

A Rehau az ablakok és ajtók tervezéséhez több eszközt is kínál az építészeknek: online tervezési segédletet (https://window-planning.rehau.com), valamint komplett BIM-csomagot (https://www.rehau.com/bim, illetve https://www.rehau.de/bim).

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

épjog