2021. április 27.

Aljzatszigetelés talajpára és talajnedvesség ellen

Aljzatszigetelés talajpára és talajnedvesség ellen

A nedvesség (talajpára, talajnedvesség, eső, csapóeső) súlyos károkat is okozhat az épületekben. A nedvesség hatásai elleni védekezés szükségessége ma már nem kérdés, inkább csak az, hogy mindezt milyen módon tesszük. Figyelembe veszünk-e minden fontos fizikai tényezőt? Az adott feladatot a lehető legjobb műszaki megoldással készítjük-e el? – Vagy csak az árlistát nézzük...?

Az épületek jelentős részénél csak talajpára/talajnedvesség elleni szigetelés készül, kiegészítve a megfelelő lábazati szigeteléssel. Amennyiben a végleges padlószint a külső terepszint felett van minimum 30 cm-rel, akkor elegendő egy viszonylag egyszerűen kivitelezhető talajpára/talajnedvesség elleni szigetelés.

 

Anyagválasztás

A vonatkozó irányelvek szerint a vízszigetelés anyaga lehet oxidbitumenes és modifikált bitumenes lemez. Oxidbitumenes lemez használatakor mindenképp készül az aljzaton kellősítés és arra kerül lánghegesztéssel 2 réteg lemez. A lemez az aljzathoz és egymáshoz is lánghegesztéssel rögzíthető. Javasolt anyagok: GV 35 Fun, GV 45 Fun.

Korszerű modifikált (SBS) lemezek is használhatók, ebben az esetben is célszerű kellősíteni a felületet, de erre már csak 1 réteg lemez helyezendő. Javasolt anyagok: KVE 45 K vagy GG E 45 K, illetve ezek Speed változata.

Van egy köztes termékcsalád, ami megfelelő minőséget nyújt és árban is kedvező: a GV 35 E, illetve a GV 45 E szintén modifikált (SBS) anyagok, de az áruk kedvezőbb, mint az említett modifikált bitumenes lemezeké. A felület kellősítése után ezekből is célszerű 2 réteget alkalmazni. Előnyük, hogy fagyos időjárási körülmények között is használhatók.

Kellősítőnek megfelelő a Büsscher BV, ami 10 és 25 literes kiszerelésben áll rendelkezésre.

 

Kivitelezés

A vízszigetelés általában a fogadószint elkészülte után a falak alatt készül. Célszerű úgy lehegeszteni az aljzathoz, hogy a falazási munkák során ne legyen rajtuk mechanikai sérülés. A falazási, födémszerkezeti munkák, illetve a felület kellősítése után a szigetelést a teljes aljzaton el kell végezni. A falak alól kilógó szigetelés gondosan összehegesztendő a felületi szigeteléssel. A lemezek átfedése 8-10 cm, a hossztoldás 12-15 cm átfedéssel készül. A homlokzati részeken a falak alatti szigetelést a lábazat felületén is folytatni kell. A kész szigetelést szükség szerint védeni kell az esetleges mechanikai sérülésektől.

A jó szigetelés hosszú éveken keresztül megvédi az épületet, biztosítva a megfelelő körülményeket az épületben. Mivel utólagos javítása a legtöbb esetben nem vagy csak nagy költséggel lehetséges, célszerű kiemelt figyelmet fordítani az anyagok kiválasztására és a szakszerű kivitelezésre. Elkészítési költsége családi ház esetén alig 1,5-2,0 százaléka a teljes beruházási költségnek.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog