2021. május 17.

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

A pinceszigetelések tervezésekor pontosan meg kell fogalmazni, hogy mi a feladat – ha ez nem történik meg, akkor sor esetben csak a kivitelezéskor derül ki, hogy az adott szituációban mit kell csinálni. De ez fontos a kivitelező számára is, mert neki is tudnia kell, hogy mire ad ajánlatot. Az első és egyben legfontosabb kérdés, hogy talajnedvesség vagy talajvíznyomás elleni szigetelés készül. Majd azt is tisztázni kell – figyelembe véve a helyszíni adottságokat –, hogy a szigetelést a pincefal külső falán vezetjük, vagy készül szigetelést tartó fal és ennek megfelelő teknőszigetelésre van szükség. Az alábbiakban a talajnedvesség elleni szigeteléssel foglalkozunk.

Talajnedvesség elleni szigeteléskor, ha a szigetelést a pincefal külső síkján vezetjük, mindenképpen két ütemben végezzük a pinceszigetelést: első ütemben a vízszintes padlószigetelés készül, amit túl kell vezetni a pincefal külső síkján, majd a pincefal elkészülte után jöhet a függőleges szigetelés. Jellemzően egy réteg szigetelőanyagot alkalmazunk, ami lehet Büsscher GG E 45 K üvegszövet hordozójú elasztomerbitumenes (SBS) lemez vagy KV E 45 K poliészter fátyol hordozójú elasztomerbitumenes lemez. Az egy réteg alkalmazhatóságának feltétele, hogy megfelelő drénezéssel elvezetjük az esetleges rétegvizet a szigeteléstől, hiszen nem szabad az egy réteg vízszigetelő anyagot talajvíznyomásnak kitenni. A drénrendszer mindig a vízszigetelés síkja alatt van.

A függőleges szigetelés elkészülte után kívülről felragasztható a szükséges hőszigetelés, majd elhelyezhető a drénlemez.

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

Amenyiben a talajnedvesség elleni szigetelés szigetelés tartó falra kerül, akkor a szigetelés két munkafázisban, de egy ütemben végzendő. Először mindig a függőleges fal szigetelését kell elkészíteni, a fal felső részén kezdve, ha szükséges, állványról, majd az állvány elbontása után a fal alsó részén folytatva. Ezt követően kerül sor a padló vízszigetelésére.

Bármely vonalvezetést is választjuk, néhány megfontolandó szabályt érdemes betartani:

  • a szigetelés vonalát úgy válasszuk meg, hogy elkerüljük a felesleges áttöréseket a szigetelésen,
  • amennyiben ez nem kerülhető el, akkor külön gondoskodni kell az áttörések megfelelő, egyedi szigeteléséről,
  • a vonalvezetésbe eső minden sarkot, élt kerekítsünk le 6-8 cm átmérőjű körrel (ez lehet például habarcs),
  • a felületi egyenetlenségeket szükség szerint le kell verni, kaparni, a nem kitöltött fugahézagot habarccsal be kell dörzsölni,
  • a szigetelendő felületeket mindig kellősíteni kell Büsscher BV alapozóval,
  • a szigetelés felületét gondosan óvni kell a mechanikai sérülésektől,
  • az elkészült szigetelést ne tegyük ki hónapokra a nap károsító sugárzásának.

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

A Büsscher anyagaival gondosan elkészített vízszigetelés hosszú időn át szolgálja a megrendelőt és biztosítja az élhető emberi környezetet.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog