Deceuninck

 

2021. július 06.

Biztonságos és könnyen kivitelezhető pinceszigetelés

Biztonságos és könnyen kivitelezhető pinceszigetelés

Az épületek nagy része alatt pince, mélygarázs készül, hogy az értékes telek területét, esetleg a terepviszonyokat jól kihasználjuk. Természetesen itt is követelmény a megfelelő száraz belső tér, adott esetben az állandó emberi tartózkodás lehetősége. Éppen ezért a pincék, mélygarázsok vízszigetelésének megtervezése és kivitelezése különösen nagy odafigyelést követel mind a tervezőtől, mind a kivitelezőtől. Mindezeken belül fontos a megfelelő, megbízható anyag kiválasztása, valamint a megfelelő csomóponti kialakítás.

Pinceszigetelés készülhet talajnedvesség, illetve időszakos talajvíz ellen, de talajvíznyomás elleni szigetelés is készíthető (ez utóbbit különlegessége miatt nem tárgyaljuk ebben a cikkben).

Pinceszigetelés alapvetően kétfajta módon készíthető: a vízszigetelés a szigetelést tartó falra kerül, ebben az esetben a teherhordó falszerkezet ezen belül készül, vagy közvetlenül a teherhordó falszerkezetre kerül kívül. Mindkét megoldás jó, alkalmazhatóságát a helyi viszonyok döntik el. A Büsscher & Hoffmann talajnedvesség elleni szigetelésnek a KV E 45 K vagy GG E 45 K anyagot javasolja. A vonatkozó ÉMSZ irányelvek szerint minden esetben 2 réteg készítése szükséges. A falakon nem lehetnek jelentős síkbeli eltérések, téglafal esetén a fugákat teljesen ki kell tölteni. Az így előkészített falra Büsscherit BV alapozót kell felhordani. Első ütemben a falak szigetelése készül felülről lefelé és megfelelő eltolással, hogy a következő rétegek megfelelő módon összehegeszthetők legyenek egymással. Az állvány elbontása után a függőleges szigetelés befejezése történik. Ezután készíthető a vízszintes szigetelés, megfelelően kapcsolva a függőleges felületről levezetett szigeteléshez. Minden réteg esetén, mind függőleges felületen, mind vízszintes felületen gondoskodni kell a rétegek megfelelő eltolásáról és a következő anyaghoz való megfelelő hegesztéséről. Különös gonddal kell eljárni az esetleges csőáttöréseknél. Erre vannak zsugorcsővel összeépített csőátvezető elemek, melyek galléros kialakításukkal könnyen és egyszerűen beépíthetők a szigetelésbe.

Biztonságos és könnyen kivitelezhető pinceszigetelés

A szigetelést minden építési fázisban, illetve az elkészülte után is gondosan védeni kell az esetleges mechanika sérülésektől. Ha mégis valami sérülés történik, akkor azt haladéktalanul és szakszerűen javítani kell. A követő szakma által véletlenül okozott sérülés a szigetelés eltakarása előtt könnyen javítható, de a későbbiekben ezt már szinte lehetetlen megtenni, vagy csak nagyon jelentős költségekkel.

Természetesen az egyéb csomóponti kialakításokat is átgondoltan kell megtervezni és gondosan kivitelezni. Ez lehet egy kapcsolódó rámpa például garázs, mélygarázs esetén, vagy rézsűs terepen a két- vagy háromoldali földdel érintkező kialakítás. Minden esetben fontos, hogy a csapadékvizet elvezessük az épülettől, hogy csak a szükséges mértékig legyen a vízszigetelés a víz hatásainak kitéve.

Biztonságos és könnyen kivitelezhető pinceszigetelés

Külső vízszigetelés esetén különösen fontos a vízszigetelés mechanikai védelme. Erre kiválóan alkalmasak a megfelelő drénlemezek.

A téma sokrétűsége miatt kérje a Büsscher & Hoffmann kollégáinak műszaki segítségét.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog