2021. szeptember 13.

Lapostetők állagellenőrzése elasztomerbitumenes lemezzel

Lapostetők állagellenőrzése elasztomerbitumenes lemezzel

A lapostetők folyamatos felügyeletével, karbantartásával, esetleges javításával megelőzhető a szigetelés sérüléséből adódó olyan káresemények sora, ami az épület használhatóságát, illetve az épületben található értékek károsodását okozhatja. A folyamatos ellenőrzés egy lehetséges megoldását dolgozta ki a Büsscher & Hoffmann egy speciális elasztomerbitumenes lemez segítségével.

Az elv: ha a vízszigetelés alatt kialakítunk egy összefüggő, elektromosan vezető felületet, amit bekötünk az épület földelési rendszerébe, akkor egy erre alkalmas készülés segítségével – felhasználva a leföldelt felületet – elektromos kisülést hozunk létre ott, ahol a szigetelés megsérül. Ezt fény- és hangjelenség kíséri, ami alapján a szigetelésben keletkezett lyuk pontosan behatárolható.

A Büsscher & Hoffmann által kifejlesztett technológia ezt lehetővé teszi az új és a felújított lapostetők esetén. A rögzített hőszigetelésre kerül az alul öntapadó felülettel ellátott E-plax lemez, amely a hosszanti oldalain elektromosan vezető sávokkal van ellátva. Ezek a sávok segítenek az elektromosan vezető felület kialakításában, illetve a lemez hosszoldalán lévő piros csík jelzi a szükséges átfedés mértékét. Különösen gondosan kell eljárni a lefolyók környékén, hogy a kialakuló hálózat folyamatos legyen. Az E-plax lemez egyesíti az öntapadó lemezek jó tulajdonságait a megfelelő ellenőrzés lehetőségével. Az elkészült alsó réteg elektromosan vezető részét az épület földeléséhez kötjük. Zárórétegként bármely palás elasztomerbitumenes Büsscher & Hoffmann lemez alkalmazható lángolvasztásos rögzítéssel. Az így elkészített lapostetőt – mint miden lapostetőt – célszerű legalább évente egyszer ellenőrizni. Az E-plax technológiával készült tető átvizsgálásához egy olyan készülékre van szükség, ami az épület földeléséhez van kötve és nagyon alacsony áramerősség mellet nagy feszültséget gerjeszt. Ezt egy réz „seprűszerű” szerszámhoz vezetjük.

Lapostetők állagellenőrzése elasztomerbitumenes lemezzel

A seprű folyamatos mozgatásával a teljes tetőt átvizsgáljuk, és ahol lyuk van a tetőn, ott jellegzetes csattanás kíséretében elektromos szikra keletkezik. Ezzel egyidőben a készülék is csipogó hangot ad, figyelmeztetve a kezelőt. Ezzel a módszerrel a tetőszigetelésen lévő lyuk pontosan behatárolható.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog