2023. május 03.

Egy szépen megújult városi tér

Egy szépen megújult városi tér

Az észak-olaszországi Mandello del Larióban található Piazza Giuseppe Garibaldi ragyogó színekben pompázik – a kivitelezők ugyanis tarka fedőbevonatok kreatív alkalmazásával teremtették meg az összeköttetést a városközpont, a kertváros és a Comói-tó északi partja között.

A helyi önkormányzat által kezdeményezett fejlesztési projekt célja, hogy a parkolókat és az aszfalt járdaburkolatokat különféle színes megoldásokkal „feldobva” hívogatóbbá és hasznosabbá tegyék a város köztereit. Színes bevonatok segítségével olyan kis „szigeteket” kívántak létrehozni a területen, ahol szívesen találkoznak és időznek az emberek. Ahhoz, hogy a tervet sikerüljön valóra váltani, nem volt elég magas esztétikai minőséget képviselő „festékekkel” dolgozni, hanem olyan bevonatokat kellett alkalmazni, amelyek hosszú ideig ellenállnak az agresszív környezeti hatásoknak, és a tényleges használattól sem mennek egyhamar tönkre.

Egy szépen megújult városi tér

Ezt az elvárást sikerült maradéktalanul teljesíteni a Mapecoat TNS Extreme színes epoxi-akrilgyanta rendszerrel, amelyet a járművek által intenzíven használt utak, a gyalogjárdák és a kerékpárutak színes bevonataként alkalmaztak, és mechanikai jellemzői szerint nemcsak kopásálló, de az agresszív vegyi anyagokkal – útszóró sókkal, olajjal és üzemanyagokkal – szemben is nagymértékben ellenálló. Emellett, mivel széles színválasztékban kapható, a taktikai urbanizmus elméletébe is kiválóan beilleszthető, hiszen a segítségével egyrészt kellemesebbé, hívogatóbbá tehetők a közterek, másrészt az esetlegesen eltérő használatra szánt felületek is kellőképpen elkülöníthetők.

A hagyományos festékekkel ellentétben a Mapecoat TNS Extreme rendkívül gyorsan szárad, vagyis gyorsabban bedolgozható, így a gyalogos- és gépkocsiforgalmat a megszokottnál rövidebb időre kell szüneteltetni, ami ebben az esetben – tekintve, hogy a környéken sok az üzlet és más kereskedelmi egység – hatalmas előnyt jelentett. Esztétikai szempontból a Piazza Giuseppe Garibaldi lényegesen szebb lett, mint amilyen volt, ráadásul – a Mapecoat TNS Extreme színes védőbevonatban lévő speciális, válogatott töltőanyagoknak köszönhetően – a felületek még esős időben sem csúsznak.

Egy szépen megújult városi tér

A Mapecoat TNS Extreme olyan védőbevonatot képez, amely megfelel az MSZ EN 1504-2. számú szabványnak, vagyis rutinszerű karbantartás mellett hosszú ideig megőrzi előnyös tulajdonságait. Ellentétben más, hagyományosan alkalmazott színes, aszfaltból vagy betonból készült városi felületekkel, amelyeket anyagukban kell megszínezni, a Mapecoat TNS Extreme lehetővé teszi, hogy csak a felszínt fessék meg, így nem szükséges az esetlegesen sérült részek teljes felbontása – ami egyrészt költséghatékonyabb, másrészt gyorsabban kivitelezhető megoldás a felújításukra.

A Piazza Giuseppe Garibaldi felületei ma sokkal innovatívabbak, mint más, hagyományos közterek burkolatai, és tökéletesen illeszkednek a városképbe.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog