Deceuninck

 

2023. május 03.

Egy szépen megújult városi tér

Egy szépen megújult városi tér

Az észak-olaszországi Mandello del Larióban található Piazza Giuseppe Garibaldi ragyogó színekben pompázik – a kivitelezők ugyanis tarka fedőbevonatok kreatív alkalmazásával teremtették meg az összeköttetést a városközpont, a kertváros és a Comói-tó északi partja között.

A helyi önkormányzat által kezdeményezett fejlesztési projekt célja, hogy a parkolókat és az aszfalt járdaburkolatokat különféle színes megoldásokkal „feldobva” hívogatóbbá és hasznosabbá tegyék a város köztereit. Színes bevonatok segítségével olyan kis „szigeteket” kívántak létrehozni a területen, ahol szívesen találkoznak és időznek az emberek. Ahhoz, hogy a tervet sikerüljön valóra váltani, nem volt elég magas esztétikai minőséget képviselő „festékekkel” dolgozni, hanem olyan bevonatokat kellett alkalmazni, amelyek hosszú ideig ellenállnak az agresszív környezeti hatásoknak, és a tényleges használattól sem mennek egyhamar tönkre.

Egy szépen megújult városi tér

Ezt az elvárást sikerült maradéktalanul teljesíteni a Mapecoat TNS Extreme színes epoxi-akrilgyanta rendszerrel, amelyet a járművek által intenzíven használt utak, a gyalogjárdák és a kerékpárutak színes bevonataként alkalmaztak, és mechanikai jellemzői szerint nemcsak kopásálló, de az agresszív vegyi anyagokkal – útszóró sókkal, olajjal és üzemanyagokkal – szemben is nagymértékben ellenálló. Emellett, mivel széles színválasztékban kapható, a taktikai urbanizmus elméletébe is kiválóan beilleszthető, hiszen a segítségével egyrészt kellemesebbé, hívogatóbbá tehetők a közterek, másrészt az esetlegesen eltérő használatra szánt felületek is kellőképpen elkülöníthetők.

A hagyományos festékekkel ellentétben a Mapecoat TNS Extreme rendkívül gyorsan szárad, vagyis gyorsabban bedolgozható, így a gyalogos- és gépkocsiforgalmat a megszokottnál rövidebb időre kell szüneteltetni, ami ebben az esetben – tekintve, hogy a környéken sok az üzlet és más kereskedelmi egység – hatalmas előnyt jelentett. Esztétikai szempontból a Piazza Giuseppe Garibaldi lényegesen szebb lett, mint amilyen volt, ráadásul – a Mapecoat TNS Extreme színes védőbevonatban lévő speciális, válogatott töltőanyagoknak köszönhetően – a felületek még esős időben sem csúsznak.

Egy szépen megújult városi tér

A Mapecoat TNS Extreme olyan védőbevonatot képez, amely megfelel az MSZ EN 1504-2. számú szabványnak, vagyis rutinszerű karbantartás mellett hosszú ideig megőrzi előnyös tulajdonságait. Ellentétben más, hagyományosan alkalmazott színes, aszfaltból vagy betonból készült városi felületekkel, amelyeket anyagukban kell megszínezni, a Mapecoat TNS Extreme lehetővé teszi, hogy csak a felszínt fessék meg, így nem szükséges az esetlegesen sérült részek teljes felbontása – ami egyrészt költséghatékonyabb, másrészt gyorsabban kivitelezhető megoldás a felújításukra.

A Piazza Giuseppe Garibaldi felületei ma sokkal innovatívabbak, mint más, hagyományos közterek burkolatai, és tökéletesen illeszkednek a városképbe.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog