Deceuninck

 

2023. szeptember 26.

Így érdemes garázskaput választani

Így érdemes garázskaput választani

Ha úgy dönt, hogy új garázskaput vásárol, számos dolgot figyelembe kell vennie. Az egyhangú, funkcionális fémajtók ideje lejárt; napjainkban a garázskapuk széles választéka létezik, amelyek különböző funkcionális, esztétikai és biztonsági jellemzőkkel rendelkeznek. A Hörmann jól áttekinthető listát állított össze arról, hogy milyen szempontok szerint érdemes választani a lehetőségek közül.

 

 

Garázskapuk típusai - melyik kaputípus a legmegfelelőbb?

A garázskapuk mindenekelőtt lehetnek szekcionált kapuk, billenőkapuk és redőnykapuk. A szekcionált kapuk vagy eltűnnek a garázs mennyezete alatt (mennyezeti szekcionált kapuk), vagy a garázs belsejében oldalra tolódnak (oldalra futó szekcionált kapuk). Az úgynevezett mennyezeti szekcionált kapuk egyedi kapuszelvényekből állnak, amelyek egy vezetősín segítségével felfelé mozognak. Ez azt jelenti, hogy nem foglalnak helyet a kapu előtt, így egy második autó akár közvetlenül előtte parkolhat. A mennyezeti szekcionált kapuk jó, illetve nagyon jó hőszigeteléssel rendelkeznek, és számtalan tervezési lehetőséget kínálnak. A mennyezeti szekcionált kapu számos előnye miatt különösen népszerű az építtetők és a háztulajdonosok körében.

Ha a garázs mennyezetét szabadon kell hagyni (mert például sporteszközök tárolását szeretnénk ott megoldani), akkor kétféle ajtótípus jön szóba: oldalra futó szekcionált kapuk, amelyek a kapunyílás melletti fal mentén haladnak, vagy redőnykapuk, amelyek közvetlenül a kapunyílás fölött egy tengelyen vannak feltekerve. Ezek is jó (redőnykapu) vagy nagyon jó (oldalra futó szekcionált kapu) hőszigetelést és különböző kialakítási lehetőségeket kínálnak.

A billenőkapuk olyan olcsó kapumegoldások, amelyeknél nyitáskor a teljes kapu a garázs mennyezete alá billen. Ezek viszonylag rosszul szigeteltek, és a garázs előtt szabad helyet kell hagyni a nyitáshoz-csukáshoz. Formatervezés tekintetében a billenőkapuk lehetőségei korlátozottabbak.

A garázskapuk között különleges a homlokzati ajtó, mely a ház homlokzatának anyagával burkolható, és így szinte láthatatlanul illeszkedik az épülethez.

 

Így érdemes garázskaput választani

 

Garázskapu anyaga – fa vagy acél?

A garázskapuk jellemző anyagai a fa és az acél. A valódi fa garázskapuk különböző kivitelben kaphatók, és nagyon jól illeszkednek a sok faelemmel rendelkező házakhoz. Mivel a fa természetes nyersanyag, a fából készült garázskapuk speciális karbantartást igényelnek és viszonylag drágák.

Az acél garázskapuk robusztusak és tartósak. A tűzihorganyzott anyag és a kiváló minőségű poliészter alapozó bevonat mindkét oldalon biztosítja, hogy az eső egyszerűen leperegjen; ez véd a rozsda ellen is. Az acél szekcionált kapuk jó, illetve nagyon jó hőszigeteléssel rendelkeznek. Számtalan tervezési lehetőséget kínálnak, és könnyen tisztíthatók. A Hörmann-katalógusokban további részletek is találhatók a billenőkapukról, a szekcionált garázskapukról és az oldalra futó szekcionált kapukról.

 

Garázskapu-szigetelés – miért fontos?

A szigetelés kérdése különösen fontos, ha a garázs közvetlenül a ház mellett van, illetve ha műhelyként vagy hobbihelyiségként használják. A duplafalú szekcionált kapuk nagyon jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezen kívül a stabil kapulapnak köszönhetően rendkívül halkan működnek. A kiegészítő műanyag profilok minimálisra csökkentik a fal és a keret közötti hőhíd kialakulását. Az ilyen profilok további 15 százalékkal javíthatják a szigetelés hatékonyságát.

 

Így érdemes garázskaput választani

 

Garázskapu-meghajtások – az automata garázskapuk előnyei

Az automatikusan működő garázskapu-meghajtással különösen kényelmesen nyithatjuk és zárhatjuk a garázskaput kézi jeladóval, kódgombbal vagy ujjlenyomat-leolvasóval. A Hörmann BlueSecur alkalmazás segítségével Bluetooth-on keresztül okostelefonon keresztül is nyitható. A Hörmann minden egyes meghajtásába integrált HCP interfésznek köszönhetően az ajtó külső Smart Home rendszerekkel, például a Homematic és a Delta Dore rendszerekkel is hálózatba kapcsolható. Ezenkívül a garázskapu-meghajtások nagyobb biztonságot nyújtanak a betörésekkel szemben, mivel egy biztonsági berendezésnek köszönhetően gyakorlatilag nem lehet kinyitni őket, amikor zárva vannak. Ha ilyen kapunk van, akkor ügyelni kell arra, hogy olyan felemelésgátló eszközzel rendelkezzen, ami áramkimaradás esetén is működik.

 

A Hörmann szakképzett partnerei tanácsot adnak és elvégzik a beépítést

Ebben az áttekintésben megmutattuk, mire kell figyelnie, amikor garázskaput vásárol. Ez könnyebbé teszi a megfelelő garázskapu kiválasztását. A Hörmann szakértő partnerével pedig pontosan megbeszélheti, hogy milyen követelményeket támaszt új garázskapujával szemben. Egyébként a garázskapu kiválasztása után szakképzett partnereink is elvégzik a kapu beépítését. Ez egy kényelmes megoldás, és biztosítja, hogy az ajtó megfelelően legyen beépítve.

 

Hörmann Hungária Kft.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog