2015. január 05.

Míg áll az épület, porszáraz a belső tere

Míg áll az épület, porszáraz a belső tere

Egy építmény összköltségében a vízszigetelés 1-2 százaléknyi arányt képvisel – ugyanakkor a vízszigetelés esetleges hibájából eredő penészedések, beázások jelentősen csökkenthetik az építmény értékesítési árát, sőt lehetetlenné is tehetik az ingatlan eladását, illetve rendeltetésszerű használatát.

Napjainkban a beruházó nem válogathat a jobbnál jobb adottságú építési telkek között, ezért egyre gyakrabban válik szükségessé az igényesebb, „értékesebb” terek, helyiségek talajvízszint alatti elhelyezése. A tervezőnek pedig az adott geológiai, környezeti és jogszabályi feltételek mellett kell megalkotnia a megrendelő által megálmodott építményt, valamint megoldania azok porszárazságának biztosítását az építmény teljes élettartamára.

 

Mitől más a Preprufe, mint a többi vízszigetelés?

Mekkora a statisztikai valószínűsége, hogy egy több ezer négyzetméteres szigetelt felületen sehol sem keletkezik a csatlakozó munkák, a természetes talajtömörödés, a környezeti és használati hatások következményeként egyetlen apró lyuk, repedés, vízbehatolási hely? Elméletileg csekély, gyakorlatilag nulla. A védendő szerkezet és a szigetelés közé bejutott víz pedig vándorolni kezd, szétterjed, majd valahol megtalálja útját a védett térbe. Kulcskérdés tehát a vízvándorlás megakadályozása.

Míg áll az épület, porszáraz a belső tere

A Preprufe lemez 70 méteres vízoszlopnyomásig képes porszáraz teret biztosítani, és az agresszív talajvíznek, a gázoknak is tökéletesen ellenáll. Beépítése egyszerű és biztonságos. A szigetelőanyag robusztusságára jellemző, hogy a kivitelezés során közvetlenül szerelhető rajta a betonacél: a KTI kísérlete bizonyítja, hogy egy 15 mm átmérőjű betonacél csak 90000 N erővel képes átszakítani a mátrixban hengerelt HDPE-fóliát. A teherhordó vasbeton szerkezethez teljes felületen adhéziósan tapadó Preprufe 300R, illetve Preprufe 160R vízszigetelő lemezeket az alépítményt körülvevő talaj esetleges mozgása sem képes károsítani, mivel a szigetelőlemezek mindig együtt mozognak a megvédendő épületszerkezettel.

Míg áll az épület, porszáraz a belső tere

A függőleges felületekre, résfalakra, meglévő falazatokra egyszerűen rögzíthető, megfelelő aljzatra fektetett, akár téli hidegben is beépíthető szigetelőanyag speciális réteggel köt a friss betonhoz, teljes mértékben kiküszöbölve a vízvándorlást. Az elkészült szigetelés így az építmény teljes élettartamára porszáraz belső tereket biztosít.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog