2019. február 28.

Vízszigetelés extrém igényekhez

Vízszigetelés extrém igényekhez

Agresszív talajvíz, tengervíz, a talajban lévő gázok vagy például földrengésveszély esetében is igény lehet olyan vízszigetelésre, amely porszáraz belső tereket biztosít. Ahol a legtöbb vízszigetelő anyag alkalmazása lehetetlen, ott megoldást nyújthat a Preprufe rendszere.

A Preprufe szigetelőlemezhez nincs szükség szigeteléstartó vagy szigetelésvédő szerkezetre. Leteríthető kavicsrétegre vagy akár közvetlenül az építési munkagödör aljára, a földfelületre is. Védőréteggel nem kell ellátni – sőt, nem is szabad, mivel a rákerülő betonnal kémiai és mechanikai kötés is létrejön. Fektetése rendkívül egyszerű, a lemezsávok öntapadó szegélyekkel csatlakoztathatók egymáshoz, és a vasszerelés közvetlenül az elkészült vízszigetelésen végezhető, majd szintén közvetlenül készülhet a betonalapozás. Függőleges felületen, egyenetlen hátszerkezeten is alkalmazható – de igény esetén akár OSB előtétfalon is elhelyezhető.

Nem csupán az agresszív vagy sós víz ellen véd, de 70 méterig víznyomásálló, és flexibilitásának köszönhetően a földrengés okozta szerkezeti mozgások, repedések sem károsítják. Áttörések, például cölöpalapozás esetén alkalmazható rendszerelem a Bituthene LM (Liquid Membrane), amellyel a helyi felületfolytonosítások készíthetők el.

A kivitelezések időtervezését könnyíti, hogy a szigetelés télálló, így ha a téli időszakra kitett helyzetben marad, akkor sem károsodik. Ez nagyon fontos tulajdonság volt például az M4-es metró Móricz Zsigmond körtéri állomásának építésekor, hiszen a vízszigetelés másfél éven keresztül készült. A külföldi referenciák között olyan közismert épületeket találhatunk, mint a bilbaói Guggenheim Múzeum – itt a tengervíznek kitettség és a múzeum porszárazsági igénye tette szükségessé a használatát, vagy a Petronas-ikertorony Kuala Lumpurban, amely megépülésekor 452 méteres magasságával a világ legmagasabb épülete volt.

 

Vízszigetelés extrém igényekhez

 

Wellness-szállodák kedvelt vízszigetelése, hiszen a víznek és a gázoknak, vegyi anyagoknak is remekül ellenáll – de nem akadály még a radonos altalaj sem. Kis helyigényének köszönhetően – mivel nem igényel külön szigeteléstartó falat – foghíjbeépítések vízszigetelésére is kiválóan alkalmas. A Preprufe 300R/160R lemez előre, az öntapadó Preprufe 800PA pedig utólag helyezhető el, a szükséges helyeken Bituthene Liquid Membrane-nel kiegészítve.

Az Ice & Water Shield szigetelés tetők vízszigetelésére, például fémlemez vagy zsindelyhéjazat alatt elhelyezve alkalmazható. Előnye, hogy átszegelhető, továbbá egyáltalán nem érzékeny az időjárásra – így a havas, fagyos időre félbehagyott építkezés tavasszal gond nélkül folytatható. A GCP Applied Technologies 160 éve foglal el vezető helyet a víz és vegyi anyag elleni szigetelések piacán, hazai forgalmazója 1995 óta az Isoprof Kft.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog