2019. december 12.

Sporttársakból építőtársak

Sporttársakból építőtársak

Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során – mint megrendelő és mint tervező – a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva. Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a Nogart Kft. ügyvezetője számolt be.

- Mi indokolta, hogy a Kaposvár zöldövezetében álló társasházi otthonukból családi házba költözzenek?

- Varga Szabolcs: Ahogyan az már lenni szokott, első indokként az ember a gyerekeket említi. Hogy legyen számukra megfelelő hely, hogy zöld, kertes környezetben nőhessenek fel. De ne fogjunk mindent rájuk! Feleségem, aki a harmincas éveiben jár és én, aki már – igaz, csak pár évvel – túl vagyok a negyvenen, magunk is vágytunk kertes, önálló családi házra, tágasabb lakótérre. Vannak, akik egy ilyen kis birtokban inkább a kényelmetlenséget látják, de én nem ijedek meg a munkától, a ház körüli teendőktől, mert ezek jócskán megtérülnek a kert adta örömökben és szépségben.

- Úgy látom, hogy Nógrádi Tamás, a 2012-ben alapított Nogart Mérnöki Iroda vezetője – aki mára az alvállalkozói bevonásával közel 20 fős csapatával a sportlétesítményektől az irodákon át a középületeken keresztül a családi házakig sok műfajban tervez – az épület megalkotásánál tökéletesen figyelembe vette a tulajdonosok természetszeretetét, merthogy a kétszintes ház igen szelíden simul a domboldali telekbe.

- Nógrádi Tamás: Szabolccsal annak idején egy klubban triatlonoztunk, ami nem egy kifejezetten szobai sportág, hiszen helyszínét a természet adja. Csapattársakként megismerhettem a gondolkodásmódját, a motívumait, a dolgokkal kapcsolatos igényességét. Amikor aztán évek múltán a munkánk és a lakóhelyünk különbözősége miatt eltávolodó útjaink a ház építése apropóján ismét összeértek, azt is elmondta, hogy sokat sétáltak errefelé, és nagyon megtetszett nekik ez a telek, amely egy ún. klasszikus kertvárosi környezetben található, ráadásul gyönyörű kilátás nyílik róla a városra. Egyértelmű volt, hogy nem a ház fogja önálló entitásként uralni a környezetét, hanem – minél több szállal kapcsolódva hozzá – együtt alkotnak szerves egészet. Mindenekelőtt úgy döntöttünk, hogy a 150 m2-es épület alsó szintjét, ahol a garázs, a tároló és kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet, félig a domb oldalába rejtjük. A megoldást persze a magasságra vonatkozó építésügyi előírások is indokolták. Felülre került a tulajdonképpeni lakótér a nappalival, hálószobával, két gyerekszobával – hiszen a négy éves kislánynak hamarosan testvére születik – és a konyhával stb. A térkapcsolatok kialakítása különös és izgalmas játék a nyitással és a szeparációval. Mert a beltér bizonyos helyiségeinek el kell különülniük, a háznak magának viszont bensőséges viszonyban kell lennie a kerttel, biztosítva a lakók számára az oda-vissza átjárhatóságot. A nagyméretű, főként a toló nyílászárók alkalmazásával elértük, hogy egyes pontokon elmosódik a határvonal a kint és a bent között: a természetes és az épített tér – pl. a terasz esetében – szinte összeolvad.

Sporttársakból építőtársak

- Az épületet csodálva és különösen fókuszálva a tetőre, az az érzésünk, hogy nem csupán a terek, de az idősíkok is üzennek egymásnak, amennyiben az épület síklemezes koronát kapott. Ezt a fedési formát pedig a klasszikus architektúra hagyományozta ránk, hogy mára egy kifejezetten modern, letisztult formavilág védjegyévé, stíluselemévé váljon, mégis megőrizve eredetéből azt az arisztokratikus eleganciát, exkluzivitást, amit régebbi korok kastélyain, templomain volt hivatott hirdetni. Ön miért választotta?

- V.Sz.: A munkám miatt sokat járom az országot. Autózás közben figyelem a tájat, a városokat. És nem csak nézek, de látok is. Ezt a fajta tetőt pedig már régen kiszúrtam. Mondjuk nem is nehéz! Mert bár igen visszafogott, mégis valamivel mágnesként vonja magára a tekintetet, akár családi házon, akár más épületeken. Az első „találkozás” után már kifejezetten kerestem az ilyen fedésű épületeket. Elhatároztam, hogy ha saját házam lesz, arra nem kell nekem se nád, se cserép, mert csak ilyen anyag és forma kerülhet a tetőre. Szóval amolyan „gombhoz a kabát” effektusról beszélhetünk. A megtalált részforma (a tetőnk) aztán kijelölte az egésznek a stílusát is. Amikor letöltöttem egy számítógépes alkalmazást, és a segítségével belefogtam a tervezésbe, egy egyszerű formavilágú, mégis egyedi ház képe rajzolódott ki a monitoron.

Sporttársakból építőtársak

- Ezek szerint könnyű dolga volt a mérnöknek, ha a megrendelő kész tervekkel várta.

- N.T.: A dolog azért nem ennyire egyszerű. Szabolcs sportolóként sem adta fel soha, konok elszántsággal haladt mindig a cél felé, ahogy most is. Az eredmény nagy segítségemre volt abban, hogy megértsem az álmait, de az ideák manifesztálásához még sok szakmai munka szükségeltetett. Így, a megépült ház tövében már elmondhatom, hogy a vázolt elképzelései valóban egyértelműen tükrözték a „felületre” vonatkozó elképzeléseit, vágyait, de a korcolt síklemezes megoldást már mi javasoltuk.

- És miért pont a Swedsteeltől rendeltek?

- N.T.: A kivitelező ajánlotta. Mi megismertük, közelebbről is megnéztük, megvizsgáltuk, nagyon jónak találtuk, Szabolcs pedig örömmel elfogadta.

- És mit hozott a vizsgálat eredménye? Mi győzte meg a tervezőt?

- Egy építkezés – ahogyan a triatlon is – nagy igénybevételt jelent. De azért nem kell belehalni. Nem az a cél, hogy a versenyző belerokkanjon. Lehet, hogy szokatlan megközelítés, de a Swedsteel tetőrendszer-kínálatát tanulmányozva pont az volt az érzésem, hogy az esetükben mindez adott, mert minden nagyon ki van találva.

Kezdjük a tervezésnél. Az épületek műszaki, biztonsági előírásai sokismeretlenes egyenletrendszer megoldására késztetik a tervezőt. A Swedsteel esetében viszont eleve a megfelelő szakhatóság által garantált tanúsítványok bizonyítják, hogy a Swedsteel termékei hogyan és milyen struktúrákban alkalmazhatók. És nem csak termékeket árulnak, hanem tetőrendszereket, ami igen nagy különbség. Merthogy ez utóbbi nem csupán azokat a bizonyos tűzihorganyzott svédacél alapanyagú, színbevonattal ellátott tetőlemezeket jelenti (ami egyébként már önmagában bizalomgerjesztő), hanem stabil struktúrák jól megtervezett szisztémáját is, azaz egy igen komoly szellemi értéket. A csomóponti kapcsolatok kiszámításától, a méretezéstől, az alkalmazandó csatornatartókon keresztül az utolsó önfúró rögzítőcsavarig minden tökéletes kompatibilitásban, gazdag szortimentből, együtt áll rendelkezésre. A tervezőnek tehát nem egy teljesen ismeretlen kép mozaikjait kell fáradságos munkával összerakosgatnia.

Sporttársakból építőtársak Sporttársakból építőtársak

Mindezekhez igen szakszerű kiszolgálás van rendelve, ami magában foglalja a gyors és precíz, az adott épületre mérnöki támogatással készített árajánlatot, a Swedsteel szakembereinek tanácsadását – legyen szó tervezésről vagy kivitelezésről – a gyors és pontos szállítást, a kivitelezőnek biztosított műszaki segédleteket, az anyagok egyértelmű jelölését.

- Úgy tudom, hogy Ön az SCL25 Design előkorcolt tetőprofilt tervezte be.

- N.T. Ez egy S250-es szilárdságú, 0,5 mm vastagságú és Z275-ös horganyréteggel ellátott anyag, amire több mint 20 féle színárnyalatban kerül az UV-sugárzásnak is ellenálló bevonat, további rozsdabiztonságot adva az anyagnak. A 8 m hosszban és fél méteres fedőszélességben gyártott lemezek előkorcolással vannak kialakítva. A lemezeket tehát klikkeléses technikával csak egymásba kell pattintani. A műszaki adatok sorolásával azt próbálom érzékeltetni, hogy ezekből valóban gyorsan szerelhető és tartós tető építhető, ami jól ellenáll a mechanikai hatásoknak, tökéletesen vízzáró, és egy életre kitart.

Sporttársakból építőtársak

Bár a korcolás nagy szakértelmet igénylő munka, egy olyan felületen, amit nem tagolnak kiugrások, mint pl. itt is, bátran merem ajánlani kollégáimnak az előkorcolt típus alkalmazását. Már csak azért is, mert szerelése gyorsabb, viszont a hibalehetőség is kisebb.

- Feltételezhető, hogy egy építészt nem csupán műszaki szempontok vezérelnek. Ez az antracit szín nagyszerűen harmonizál a vázkerámiából készült falazat törtfehér árnyalatával, összhangban van a nyílászárók körül díszítésként elhelyezett alumíniumkeretekkel meg a természet mélyzöldjével is, és a textúra sem üt el hivalkodóan az épített környezettől.

- A lemez jellegéből fakadóan nagyszerű, egyenletes síkok alakíthatóak ki. És kiváló hatás érhető el a kiemelkedő, párhuzamosan futó korcokkal, amelyek egyfajta hullámzást, ritmust adnak a látványnak. És ezek a korcok nem csak a gerincre függőlegesen haladhatnak, mert megoldható, hogy akár hatvan fokos szögben ereszkedjenek alá. A tervező számára tehát a lemezcsatlakozások geometriája sokféle variációs lehetőséget biztosít, ez a termék nem köti gúzsba a fantáziát. Nem is beszélve a színkombinációkról. A homlokzat, az ereszcsatorna és a síklemez árnyalatai ugyanis harmonizálhatnak, vagy épp ellenkezőleg: a kontrasztosság adhat dinamikát az épület megjelenésének. Azt hiszem, a síklemez alkalmazása szemléletformáló esztétikai üzenetek lehetőségét is tartogatja. A családi házak építtetőit ugyanis a kényelem, a praktikum és a tartósság mellett elsősorban az épület külleme, tetszetőssége motiválja. Ha pedig lát egy-egy meggyőző, megvalósult példát – jól mutatja ezt Szabolcs esete is –, akkor hajlandó lesz szakítani a „piros cserép, fehér fal, fekete lábazat” mélyen gyökerező sztereotípiájával.

- Nem felejtette ki az indokok felsorolásából a gazdaságossági szempontot? A síklemezes modern tető ugyanis nem olcsó mulatság.

- Ez lehetséges, bár a kínálat széleskörű és a modern verziók versenyképesek. Valamint az ember nem tetőt épít, hanem házat, ami egy összetett struktúra. És ha figyelembe vesszük, hogy ez a könnyű anyag nem igényel olyan bonyolult és nagy teherbírású ácsszerkezetet, azaz fogadószerkezetet és rögzítéstechnológiát, mint pl. a szilikát vagy beton alapú fedések, akkor máris jobb az arány. De ehhez hozzáadhatjuk még az olcsóbb szállítási költséget és a rövidebb szerelési időből eredő, alacsonyabb munkabér-ráfordítást. Mindezeket összegezve kiderül, hogy a síklemezes tetőborítás sok esetben nem kerül többe a hagyományos anyagoknál. Ráadásul az acél tulajdonságaiból fakadóan vannak olyan esetek, amikor a fémfedésnek nem is nagyon van alternatívája. Gondoljunk csak azokra az elöregedett tartószerkezetekre, amelyeknél csak mérsékeltebb statikai terhelés megengedett. Vagy ott van a palatetők felújítása. A síklemezzel egyszerűen megoldható a ráfedés, és megtakarítható az elbontás. A síklemez tehát gazdaságos – megfelelő alkalmazási feltételek mellett.

- V.Sz.: Bár a felújításban nincs tapasztalatom, az új építéssel kapcsolatban elhangzottakat építtetőként meg tudom erősíteni. Mivel én a tetőnek amolyan optikai-stratégiai szerepet szántam, bevallom, nem nagyon foglalkoztam az árral, de a végső költségvetésnél beigazolódtak a Tamás által elmondottak. És nem csak a számok voltak beszédesek. Én ugyanis minden áldott nap kijártam az építkezésre. Láttam, milyen professzionális csomagolásában érkeztek a Swedsteel tetőhöz szükséges elemek, alkatrészek. Megfigyeltem, hogy milyen segítséget adtak a mellékelt műszaki segédletek az egyébként tapasztalt kivitelezőmnek. Nyomon követtem milyen egyszerűen, mégis pontosan történik a klikkeléses illesztés. Egyértelmű volt, hogy ott aztán nem folyik be a víz. A tetősíkba épített ablakok befoglalása és körbeburkolása is hasonlóan precízen történt, ahogyan a kimenetnél a kéményalj körbefedése is. Elárulom, hogy egy építkező család számára ezek a momentumok nagyon megnyugtatóan tudnak hatni. Biztonságot nyújtanak, amennyiben a vásárló érzi, hogy jó és modern termékbe, szolgáltatásba fektetett.

- Apropó modernség! A tetőn kívül milyen, a napjainkra jellemző technológiai megoldásokat alkalmaztak a házon?

- V.Sz.: Bár az épület nem felel meg a passzívházzal szemben támasztott követelményeknek, de törekedtünk a hatékony hőszigetelésre, az energiatakarékos fűtési és világítási rendszerre. Ez utóbbit pl. a rengeteg üvegfelületen keresztül beáramló, természetes fény jelentősen tehermentesíti. Tervezzük még napelemek felszerelését, illetve az ereszcsatornákba fűtőszálak bevezetését, hogy télen ne fagyjon bele a csapadék. Meg egyébként is vigyázni szeretnénk rá, hiszen látható, hogy ez sem egy megszokott forma, hiszen a hengeres alakzat helyett mi a téglatest mellett döntöttünk. Ezt egyedi rendelésre gyártotta számunkra a Swedsteel síklemezből, és nagyon jól illeszkedik a ház stílusához. Sőt, ezek az egyenes élek sokat adnak is hozzá.

- Egyenes vonalak, fém, üveg, a formavilág és a textúrák letisztult eleganciája. Ezek azok a látványelemek, benyomások, amiket ez a kaposvári családi ház sugároz. Tekinthetjük tehát a modern építészet egy ikonikus megnyilvánulásának?

- N.T.: Ilyen babérokra nem törekedtünk. De az elmondható, hogy ez a lapostetőt és nyeregtetőt kombináló ház a maga környezetébe illő, azzal konkurálni nem akaró, elegáns, mégsem hivalkodó épület, amit a jól átgondolt részletek, az anyag, a forma és a funkció egysége, kompaktsága jellemez.

Ha pedig ezt összevetjük a tulajdonosok és az életterük dialektikus viszonyának igazolt tényével, tudniillik nemcsak a tulajdonos formálja a házat, de az is alakítja az embert, akkor Szabolcs és a családja nyugodt, kiegyensúlyozott életre számíthat.

 

http://svedacel.hu/siklemez-tetok

http://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog