Peri01

2009. október 14.

Talajszint alatti helyiségek megbízható vízszigetelése

Talajszint alatti helyiségek megbízható vízszigetelése

A talajvíznyomásnak kitett épületszerkezetek vízszigetelése sokszor bizonyul összetett feladatnak: a talajvíz nyomásán kívül figyelemmel kell lenni a talajban lévő gázokra, a talajsüllyedésre, az épületszerkezetek mozgására stb.

Sokszor kockázatos feladat a talajvíznyomásnak kitett épületszerkezetek vízszigetelése. Gyakran a kivitelezés körülményei sem mondhatók ideálisnak, a helyszín adottságai (meglévő épületrészek, résfalak, vezetékek stb.) sem könnyítik meg a munkát. Minél nagyobb a vízzel érintkező felület, annál nagyobb annak esélye is, hogy valahol hibahely keletkezzen, és a szerkezet, illetve az azt védő szigetelés közé bejutó víz – utólag kijavíthatatlanul – szétterjedjen. Minden ezzel foglalkozó szakember rémtörténetek sokaságát ismeri a vízvándorlás kellemetlen jelenségéről. Álljon itt inkább két követendő példa.

Az Abacus Konferencia és Wellness Hotel 2009. júniusában nyílt meg Herceghalomban. A 128 szoba ugyan emeleteken helyezkedik el, de a létesítmény néhány exkluzív egysége, többek között a 300 négyzetméteres bálterem is a talajszint alatt valósult meg. Különlegesen megbízható, porszáraz felületet nyújtó vízszigetelésre volt szükség, amely jól alkalmazkodott a résfal és a hőszigetelés adottságaihoz is.

Szintén nem hétköznapi igényeknek kellett megfelelnie az Erzsébet Park Hotel 2008-ban átadott új szárnyánál alkalmazott vízszigetelésnek. A parádfürdői helyszín geológiai adottságaiból kifolyólag az alkalmazott membránnak a talajvíz nyomásán kívül a szén-dioxid és egyéb gázok épületbe való behatolását is meg kellett akadályoznia.

Mindkét beruházásnál Grace gyártmányú vízszigetelő rendszerek alkalmazásával vált megoldhatóvá a speciális feladat. A Preprufe szigetelőlemez mátrixban rétegelt HDPE fóliából, a betonozáskor aktiválódó ragasztórétegből és védőfóliából áll. A ragasztóréteg erős adhéziós kötést valósít meg a szigetelőanyag és a szerkezeti beton közötti teljes felületen, így megakadályozza a vízvándorlást. Teherbírására jellemző, hogy a betonacél-szerelés közvetlenül a szigetelőlemezen készíthető el, annak károsodása nélkül.

Talajszint alatti helyiségek megbízható vízszigetelése

A szigetelés érzéketlen a talajsüllyedésre is, hiszen a szigetelés együtt mozog az építménnyel. A szigetelőmembrán akár 70 méteres víznyomásig, agresszív, szennyezett talajvíz esetén is biztosítja a belső porszárazságot, valamint radon, metán, szén-dioxid és egyéb gázok ellen is védi a belső teret. Élettartama az épületével megegyező.

A Preprufe rendszer részeit képezik a Preprufe 300R és 160R vízszigetelő lemezek, a Preprufe Tape (a szabott szélek, a tekercsvégek lezárására alkalmas öntapadó szalag), valamint a Bituthene Liquid Membrane (rugalmas tömítés az áttörésekhez).

A hazai szakemberek által már régebben ismert Bituthene öntapadó szigetelőlemezek legújabb változatai már -10 °C hőmérséklettől alkalmazhatók, szintén vegyi anyag-, illetve gázállók, és 70 méteres víznyomás elviselésére alkalmasak egy rétegben. A keresztlaminált HDPE hordozórétegnek köszönhetően erősek, mérettartók és nagy szakítószilárdságúak, sőt bizonyos mértékig öngyógyulók.

A kétféle szigetelőrendszer kiválóan kombinálható egymással, egyszerűen, gépi berendezés, áram és gáz használata nélkül beépíthetők, akár fagypont alatt, nedves felületre is. A Preprufe esetében az alsó szerelőbeton esetenként megfelelően tömörített homokos kavics aljzattal is helyettesíthető. Mivel nincs szükség gondos felületkiegyenlítésre, erős aljzatbetonra, védőbetonra és szigeteléstartó falra sem, csökken a földmunka is, és összességében a teljes építmény költsége.

Manapság a tervezők nemcsak az adott lehetőségek és a megrendelő által támasztott követelmények szorításában dolgoznak – a végeredmény körvonalait mind erősebben rajzolja körbe a gazdaságosság diktátuma. Ebben a környezetben érdemes mérlegelni a Grace vízszigetelő rendszerek nyújtotta előnyöket mind a megbízható minőség, mind pedig a költséghatékonyság szempontjából.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog