2021. március 29.

Hova és hogyan lehet napelemeket tenni? Mire kell figyelni?

Hova és hogyan lehet napelemeket tenni? Mire kell figyelni?

Manapság egyre több házon lehet látni napelemeket, ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy rohamosan csökkennek az árak, és egyre több támogatást lehet felvenni ilyen jellegű korszerűsítésre (is). A környezettudatosság térnyerése szintén ezt a tendenciát erősíti.

De nem minden házra való napelem! Sokan nem is gondolnak bele, hogy mennyi mindent számításba kell venni, ha az ember napelemes rendszer segítségével szeretné fedezni a háztartása energiaszükségletét. Az alábbiakban ezekről a részletekről lesz szó, amelyek befolyásolják a napelemek hatékonyságát, megtérülését, sőt, akár magát a működést is.

Mire kell figyelni a napelemes rendszer tervezésekor?


Tájolás és földrajzi elhelyezkedés

Napelemes rendszerek telepítésénél fontos az épület földrajzi elhelyezkedése. Magyarország szerencsére nem szűkölködik a napsütötte órákban, de még az ország viszonylag kis területe ellenére is lehetnek eltérések az északi és déli vidékei között. Míg Baja és Szeged környékén az évi napsütötte órák száma jóval 2000 óra felett van, addig az Északi-Középhegységben ez kevesebb, mint 1200. Ebből kifolyólag nem mindegy, hogy az ország melyik pontján kerülne telepítésre a napelemes rendszer.

Szintén elengedhetetlen szempont a megfelelő tájolás. A déli tájolású, 30-35 fokos tető lenne az ideális, de ez itthon szinte nem létezik, Magyarországon jellemzően jóval eltérő paraméterekkel kell a szakembereknek dolgozniuk. A legjobb, ha újépítésű házakról van szó, ahol van lehetőség beletervezni a napelemeket és az ehhez szükséges igényeket is. Ha viszont már kész épületről van szó, és a háztető az ideálistól eltérő dőlésszögű, akkor a különbséget egy-két plusz napelemmel lehet kompenzálni.

Szerencsére a modern napelemek már a keleti és nyugati tájolású tetőkön is kielégítő hatásfokkal tudnak működni. Ez egyfelől a technika fejlődésének köszönhető, másfelől egy kedvezőtlenebb fekvésű háztető esetében a tájolást a napelemes rendszer túlméretezésével lehet kompenzálni.

Északi tájolású tető esetében azonban nem ajánlatos a napelemes rendszer kiépítése, ez már nem fog tudni kellő hatékonysággal működni, még a különböző kisegítő lehetőségek ellenére sem. Az ilyen rendszerek megtérülési ideje is sokkal hosszabb.

 

Statika és a ház műszaki állapota

Egy átlagos napelem körülbelül 20 kg-ot nyom, egy átlagos magyar háztartás energiaszükségletét 10-nél is több napelem tudja csak fedezni, amelynek mérete hozzávetőlegesen 20m2. Ehhez a több, mint 200 kg-os többlettömeghez hozzáadódik a vezetékek, a tartószerkezet, a különböző állványok és egyéb kiegészítők súlya is. Ebből adódóan először azt kell meghatározni, hogy a meglévő tetőszerkezet és a falak elbírják-e a többletterhelést. Az esetek többségében elbírják.

Különösen nagy körültekintést igényelnek a lapostetők, ahol jelentős szélterheléssel is kell számolni, ami miatt a napelemeket eltérő technikával, súlyozva kell lerögzíteni, amely további többletterhet jelent a ház szerkezetére.

A statikai adottságokon túl érdemes figyelembe venni a lakóépület egyéb jellemzőit, mint például az elektromos hálózat állapotát. Lehetséges, hogy a meglévő hálózat nem felel már meg a jelenleg érvényes szabványi előírásoknak és korszerűsíteni kell, így a költségekbe bele kell számolni kábelek esetleges cseréjét is, továbbá sok esetben nem lehet elkerülni a kisebb kőműves munkákat sem, amelyek szintén növelik a beruházást.

 

Tetőszerkezet

Az idő és az időjárás viszontagságai maradandó nyomot hagynak a régebbi tetőkön, például palafedéseken, zsindelyeken, esetleg cserepeken. Ebből adódóan a rosszabb állapotban lévő tetőfedésekre nem ajánlott napelemes rendszert telepíteni

 

Árnyékolás

Nagy gondot tud okozni a napelemes rendszerek telepítésénél az árnyékolás problematikája. Némely háztetők, tetőfelületek részben vagy akár teljes egészében is árnyékba kerülhetnek a nap során. Még akkor is 30-40%-os teljesítménycsökkenéssel kell számolni, ha a napelemes rendszer csupán kis része kerül árnyékba. Itt nem is kell nagy dologra gondolni, egy villanyoszlop, illetve egyes fák lombjai is képesek annyira kitakarni a Napot, hogy az már észrevehető a napelemes rendszer teljesítményében.

A különböző tájelemeken kívül még egyes tetőelemek is le tudják árnyékolni a napelemes rendszereket. Ez szinte minden olyan ingatlant érint, amelyre később telepítenek napelemeket.

A földre telepített rendszerek is jó alternatívát jelenthetnek azok számára, akiknél valamilyen oknál fogva nem lehetséges a napelemek tetőre telepítése. Ez azért jó megoldás, mert ebben az esetben a napelemes rendszert a kert leginkább napsütötte pontján lehet kiépíteni, ahol csak kevés vagy egyáltalán nincs árnyékoló tényező. Hogy még jobban kihasználható legyen az a területet, érdemes építeni például egy ácsolt tárolót vagy kocsibeállót, és annak a tetejére tenni a napelemeket.

 

Megfelelő termék és szakemberek kiválasztása

Nagyon fontos, hogy mindig megbízható gyártó termékeit használja, amelyek rendelkeznek megfelelő EU-s tanúsítvánnyal és szervizháttérrel. Lehetséges, hogy ezek a napelemek drágábbak, azonban sokkal tartósabbak is, így nem kell idő előtt vesződni a javítással és az esetleges cserével. Olcsóbb termékek esetében akár az is előfordulhat, hogy nem talál szakembert, vagy alkatrészt a javításhoz, karbantartáshoz, így egy kisebb hiba esetén is le kell cserélni az egész rendszert – ami azt jelenti, hogy az olcsóbbnak tűnő napelem a drága termékekhez képest többszörös költséggel jár.

Még az ideális dőlésszögű és tájolású tetőre helyezett napelemes rendszert is el tudja rontani, ha a telepítési munkát nem a megfelelő szakemberekre bízza. A napelemes rendszerekkel foglalkozó legjobb cégek a felméréstől kezdve a tervezésen át az engedélyeztetésen keresztül egészen az utolsó csavar behúzásáig mindent kézben tartanak, minden munkafolyamatot átlátnak és kiviteleznek, ezért érdemes már a tervezési fázisban igénybe venni a segítségüket!

 

(X)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog